Hattar og skjorter vegg i mellom

EM er over, og for eit EM. Det er det mest morosame EM eg har sett. Faktisk så er det vel kanskje det einaste EM eg har sett. Fotball er nemleg ikkje min ting. Og skal eg vera ærleg, så har eg faktisk vore innom hat då eg tidlegare har skildra mitt forhold til fotball.

For det første synes eg sjølve spelet er dritkjedeleg, kostyma er enkle og eg likar slett ikkje massehysteriet på fotball. At alle andre må tilpassa oss mønstra til fotballfanatikarane. Fotballen får all merksemd i massemedia, fotballen okkuperer laurdags, søndags og måndagskveldane på tv og er del av ein massesuggesjon og verdsvekking som eg slettes ikkje er ein del av – og tar sterk avstand frå. Det einaste eg har likt med fotball har vore tippekampane på laurdagen. Det har vore reine sovemedisinen.

Men det var ståa før dette EM. I dette meisterskapet har eg fått med meg glimrande spel, kjedelig spel med like kjedelege ekstraomgongar, men med glitrande straffekonkurransar og mange, lange debattprogram der ein diskuterer lagoppsetning i ente. Ulidelig som det var, var det likevel for ein språkkyndig datanerd som meg svært så spennande å følgje med.

Ein kompis av meg som heller ikkje er verdens største fotballfan spådde nemleg før kampen mellom Polen og Austerrike 12. juni i sona Ka sa eg? at fotballkommentator Semb kom til å ta av seg hatten minst ein gang i løpet av kampen. Sidan den gongen har vi då benka oss opp foran TV-skjermen, laga pizza og drukke øl i kvar vår stue og kvar gong Semb tok av seg eit plagg, har vi sendt vi meldingar til kvarandre. For det er ikkje berre hatten Semb har tatt av og på, skjorta har han tatt av seg for Tyrkia både før og etter kamp. Til tider har det vore så godt spel at klede har flagra i aust og vest i kommentatorboksen.

Og finalen innfridde. Det låg tidleg an til seier til Spania. Hos Semb derimot satt kommentarane lenger inne. Men der, etter at dommaren har blåst av kampen, etter at Semb har kasta skjorta tre gonger for forsvarsspelet, målscorar Torres og heile Spania, tar han av seg hatten også. Sekundet etter tikkar meldinga «hatten!!!!!» inn på pcen. Så vart det eit stasleg EM til slutt likevel. Det er vel noko å ta av seg hatten for.

EMs beste spiller!

Marcos Senna

Du bestemmer – skriv din mening i kommentarfeltet!

TV 2s ekspert Bengt Eriksen har utpekt Marcos Senna fra Spania til EMs beste spiller. Åge Hareide, som sitter som gjest i TV 2s studio, sa seg helt enig i den vurderingen.

Dette er litt kjedelig, men jeg er helt enig! Marcos Senna har vært EMs beste spiller – så langt! Det er tross alt ikke helt over ennå…

Men hva mener du?

Mitt endelige EM-lag

Mens vi venter på at Spania skal bli europamester (jepp!) benytter jeg en ledig stund til å sette opp mitt drømmelag fra dette fantastiske mesterskapet. Ettersom jeg reiser omtrent rett fra dekningen av finalen til ferie i Las Vegas via Gardermoen og New York, er dette den eneste sjansen jeg får på et døgn eller to.

Men aller først: Takk til dommerne, som virkelig har bidratt til å gjøre dette mesterskapet til det beste jeg kan huske. Meget god dømming – ikke minst av Tom Henning Øvrebø og hans team, som var litt uheldige som havnet i en så vanskelig offside-situasjon. Tror mange ville gjort som nordmennene der.

Så til drømmelaget.

Fortsatt er jeg av den oppfatning at Nederlands Edwin van der Sar har vært den beste målvakten. Og fortsatt mener jeg at tyskeren Philipp Lahm kommer foran Russlands Juri Zjirkov og nederlenderen Giovanni van Bronckhorst i venstrebackkøen. Spørsmålet er hvem som bør være høyreback. Ettersom Lahm startet mesterskapet på høyrebacken, bruker jeg ham der og setter inn Zjirkov på venstre.

Når det gjelder midtforsvaret vil jeg ikke lenger ha med Pepe. Jeg vil ha Giorgio Chiellini fra Italia sammen med Carlos Marchena, som fullstendig tok knekken på Luca Toni og Roman Pavljutsjenko i henholdsvis kvart- og semifinalen.

Midtbanen min var jeg ikke så fornøyd med sist og her må det endringer til. Andrej Arsjavin må inn, til tross for at han bare spilte tre kamper og bare spilte bra i to av dem. Wesley Sneijder fortjener fortsatt en plass. Marcos Senna er nå plutselig selvskreven.

Fernando Torres fortjener dessverre ikke en plass på laget, uansett hvor sterkt jeg ønsker det. Lukas Podolski gjør det – men som venstrekant, ikke spiss. Så jeg velger å bruke David Villa som enslig spiss.

Slik blir laget mitt (4-2-3-1):
Edwin van der Sar (Nederland)

Philipp Lahm (Tyskland)
Giorgio Chiellini (Italia)
Carlos Marchena (Spania)
Juri Zjirkov (Russland)

Marcos Senna (Spania)
Hamit Altintop (Tyrkia)

Wesley Sneijder (Nederland)
Andrej Arsjavin (Russland)
Lukas Podolski (Tyskland)

David Villa (Spania)

Hva mener du? Legg gjerne inn ditt drømmelag i kommentarfeltet!

Til slutt: Tusen takk til alle som har lest og kommentert bloggen min! Dette var muligens siste innlegg, av tidligere nevnte tidsårsak. Måtte vi få en god og underholdende EM-finale!

  • Gullguttene — Daniel Guiza feirer mål sammen med Marcos Senna, Sergio Ramos, og Carles Puyol. (Foto: Scanpix)
  • Ballvinneren — Marcos Senna distribuerer ballen effektivt. (Foto: Scanpix)
  • Farvel, Villa — David Villa går av banen for siste gang i EM 2008. (Foto: Scanpix)
  • Vakkert mål — Daniel Guiza scoret fire minutter etter at han kom på banen. (Foto: Scanpix)

Spanias viktigste spiller?

Det er et par timer siden Spania sikret sin første finale i et stort mesterskap siden 1984, da det ble tap 0-2 for Michel Platinis fabelaktige Frankrike. Denne gang skal Tyskland stå for motstanden.

Spania har ikke vunnet noe hverken før eller etter europamesterskapet i 1964. Nå er de rødgule etter min mening en klar favoritt mot Tyskland. Selv uten David Villa, som dessverre mister finalen på grunn av en strekk i låret.

Jeg har alltid holdt med Spania i internasjonale mesterskap og – som jeg har skrevet her tidligere – har jeg siden Toni Schumachers overfall på Patrick Battiston i VM i 1982 alltid holdt med Tysklands motstandere. Så det er liten tvil om hvem jeg heier på søndag kveld.

Men nå er det på tide å komme inn på tittelen min. Spania har et sterkt lag denne gang, et lag som virker med samlet og harmonisk enn noen gang og et lag med profiler som Fernando Torres, David Villa og Cesc Fabregas.

Likevel lurer jeg på om ikke Marcos Senna er den viktigste spilleren til Luis Aragones. Jeg er mektig imponert over hva denne brasilianeren har gjort i sluttspillet. Spesielt mot Italia, men også i semifinalen mot Russland, syntes jeg han var en gigant.

Vi er etter hvert blitt vant til at de store lagene har sterke ballvinnere dypt på midtbanen. Men det er ikke så mange av dem som er like gode med ballen som Senna er. Han ikke bare vinner ballen, han spiller den ofte videre til en medspiller – og i lengderetning. Han er med andre ord svært essensiell for kontringsspillet til Spania.

Jeg er en stor fan av Xabi Alonso, men han er langt mer endimensjonal i den forstand at han først og fremst er en balldistributør. Han er ganske begrenset som ballvinner. Og sjanseløs på å ta landslagsplassen fra Marcos Senna.

Det er meget forståelig at Manchester United forsøkte å kjøpe ham fra Villarreal sommeren 2006.

Og det blir enda mer forståelig når du ser dette målet på YouTube!

Tyskland skal virkelig få noe å bryne seg på søndag kveld. Ikke bare må de stoppe Cesc Fabregas (jeg tar det for gitt at han starter!) og Fernando Torres (det har ikke vært hans turnering så langt, men bare vent!) – Tyskland må også holde ballen unna Marcos Senna.

Det er enklere sagt enn gjort. Eller hva sier du, Andrej Arsjavin?

Løp, Torres, løp!

Spania mot Russland, andre akt. Sjelden har jeg gledet meg mer til en fotballkamp! Mitt favorittlag Spania mot et offensivt fyrverkeri av et lag som vel har sjarmert absolutt alle som har sett deres to siste kamper.

Fernando Torres mot Andrej Arsjavin. David Villa mot Roman Pavljutsjenko. Igor Akinfejev mot Iker Casillas. Guus Hiddink mot Luis Aragones.

Jeg var overbevist om at Russland løp både Sverige og Nederland i senk, men finner ikke direkte støtte for det i statistikken. Russerne løp bare marginalt mer i begge kampene. Men, når det er sagt, tror jeg fortsatt at påstanden holder vann. Russerne løp tross alt fortere hele veien. Selv i ekstraomgangene var det vanskelig å finne slitne russere.

Likevel, her er statistikken fra Russlands to siste kamper:

Russland mot Nederland:
Sergej Ignasjevitsj 12,29
Denis Kolodin 11,3
Aleksander Anjukov 12,84
Juri Zjirkov 14,58
Konstantin Zyrjanov 14,63
Sergej Semak 14,99
Dimitri Torbinski 5,81
Dinijar Biljaletdinov 6,96
Andrej Arsjavin 13,56
Dimitri Sytsjev 1,21
Ivan Saenko 9,43
Roman Pavljutsjenko 12,35
Igor Semsjov 8,61

13,856 i snitt

Nederland mot Russland:
John Heitinga 8,53
Nigel De Jong 13,89
Andre Ooijer 13,03
Joris Mathijsen 12,44
Giovanni van Bronckhorst 13,65
Ibrahim Afellay 7,05
Wesley Sneijder 12,33
Rafael van der Vaart 14,73
Robin van Persie 8,71
Ruud van Nistelrooy 12,14
Orlando Engelaar 7,09
Dirk Kuyt 5,33
Khalid Boulahrouz 6,21

13,513 i snitt

Sverige mot Russland:
Mikael Nilsson 8,37
Fredrik Stoor 11,12
Olof Mellberg 10,18
Petter Hansson 10,17
Anders Svensson 11,26
Henrik Larsson 10,83
Kim Källström 4,87
Fredrik Ljungberg 10,35
Johan Elmander 11,51
Zlatan Ibrahimovic 8,65
Daniel Andersson 7,45
Marcus Allbäck 1,64

10,64 i snitt

Russland mot Sverige:
Sergej Ignasjevitsj 9,25
Denis Kolodin 8,72
Andrej Arsjavin 10,51
Sergej Semak 11,89
Dinijar Biljaletdinov 8,6
Konstantin Zyrjanov 11,6
Juri Zjirkov 11,51
Roman Pavljutsjenko 10,2
Igor Semsjov 12
Aleksander Anjukov 10,48
Ivan Sajenko 3,55
Vladimir Bystrov 0,56

10,887 i snitt

Hedersmannen

Marco van Basten er ikke som alle andre trenere. Etter at Nederland ble slått ut av fotball-EM og i visshet om at hele pressekorpset ventet på hans forklaring, tok han seg tid til å gå inn i russernes garderobe og gratulere dem med seieren.

- Jeg fortalte dem bare at de fortjente å vinne og at de hadde gjort seg fortjent til min respekt på den måten, sier van Basten til Reuters.

Han ville heller ikke bruke noen unnskyldninger for tapet. Enkelte spurte om laget hans kom ut av rytmen ved at ni av spillerne ble spart i den siste gruppekampen, men den tanken avfeide Nederlands avtroppende trener.

- Jeg tror ikke det hadde noe med det å gjøre.

Spania neste lag ut?

Det var tre lag som tok full poengpott i gruppespillet. To av lagene røk ut ved neste korsvei. Søndag forsvinner kanskje også det tredje og siste laget, Spania.

Det er slett ikke usannsynlig. Mens både Kroatia og Nederland var klare favoritter i sine kamper mot henholdsvis Tyrkia og Russland, er det nok flere som tror på Italia enn Spania i den fjerde kvartfinalen.

Er det tilfeldig at lag som åpner et stort mesterskap strålende veldig ofte forsvinner ut ganske tidlig? Eller er det en indikasjon på at det er svært vanskelig, nesten umulig, å holde seg på topp gjennom seks kamper over kort tid?

Jeg vet ikke. Interessant er det, i alle fall.

Når dette er skrevet, vil jeg understreke at jeg tror Spania endelig bryter sin italienske barriere og avanserer til semifinale i kveld. Jeg er tross alt en naiv optimist.

Spania har en spissduo som fungerer utmerket sammen og som leverer mål, mens midtbanen har vært god, om ikke briljant, og dessuten har Cesc Fabregas, Santi Cazorla og Xabi Alonso i bakhånd. Italia må klare seg uten Andrea Pirlo og Gennaro Gattuso – selv om sistnevntes fravær ikke betyr all verden. Der er jeg helt enig med Luis Aragones.

I tillegg sliter Luca Toni foran mål. Det kan selvsagt forandre seg i kveld. Man scorer ikke 39 mål for Bayern München på én sesong uten å være flink til å score mål.

Mitt tips for kvelden er at David Villa og Fernando Torres scoret hvert sitt mål, at Italia kjører alt i angrep for å redusere, får ett mål og så scorer Spania på en kontring. David Villa eller Santi Cazorla setter den.

  • Hysj! Jeg vil høre tilbudene — (Scanpix)
  • Spania neste? — (Scanpix)
  • Seierherren — (Scanpix)
  • Tunnel of love — (Scanpix)

Jeg har en drøm...

Det er bare sekunder siden jeg anså meg ferdig med artikkelen om Russlands utrolige seier over Nederland og jeg sitter fortsatt litt lamslått av det jeg har sett.

Guus Hiddink – tenk om vi kunne lokke en sånn landslagstrener til Norge – har gjort en fantastisk jobb med det russiske landslaget. Men han skal nok ikke ha hele æren. Det er neppe hans fortjeneste at spillerne løper mer og raskere enn alle andre. Det er neppe hans fortjeneste at russisk fotball blomstrer under den nye økonomien. Og det er neppe hans fortjeneste at Andrej Arsjavin er blitt en av verdens beste fotballspillere.

Se for deg Arsjavin bak Fernando Torres og David Villa i stedet for Roman Pavlutsjenko! Det hadde det blitt mange mål av!

Før kampen sa Dick Advocaat at denne 27-åringen fra St. Petersburg lett hadde fått plass på det nederlandske laget. Jeg så Arsjavin mot Sverige, så jeg hadde ingen problemer med å tro på Advocaat, som er Arsjavins trener i Zenit, men etter kampen mot Nederland forstår jeg hvor lett Arsjavin hadde fått plass på Nederland.

Spørsmålet er hvor han får plass til høsten. Hvis Zenit krever 50 millioner dollar tipper jeg 10-20 europeiske toppklubber stiller seg i kø utenfor klubblokalene deres i St. Petersburg. Dessverre har neppe Liverpool råd til å bli med i kampen.

Så da blir det med drømmen – det å få se Arsjavin bak Fernando Torres.

Euro 2008

Følges av 37 medlemmer.
Origo Euro 2008 er en sone på Origo. Les mer
Annonse

Nye bilder